Search This Blog

Monday, September 8, 2014

Ribuan penduduk Srinagar diancam banjirMANGSA banjir beratur untuk menaiki sebuah helikopter selepas penempatan di Hamirpur Kona dalam daerah Rajouri, barat daya Jammu, India ditenggelami air.


SRINAGAR - Banjir dahsyat melanda ibu kota wilayah Kashmir India di sini semalam, sekali gus memaksa beratus- ratus penduduk berpindah selepas Perdana Menteri Narendra Modi tiba di wilayah berkenaan untuk melihat sendiri kemusnahan yang berlaku.
Setakat ini, hampir 250 orang terkorban di rantau Himalaya yang berjiran dengan Pakistan itu sejak hujan monsun mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh menyebabkan berpuluh-puluh buah rumah ranap beberapa hari lalu.
Pasukan tentera dan petugas kecemasan lain telah dikerahkan ke kawasan berkenaan bagi membantu operasi memindahkan mangsa banjir yang terperangkap menggunakan bot dan helikopter.
Sungai utama di rantau itu, Sungai Jhelum melimpah dan menenggelamkan beberapa kawasan di sini semalam turut memaksa penduduk naik ke bumbung untuk menyelamatkan diri.
"Saya mahu merayu kepada orang ramai supaya tidak panik," kata Ketua Menteri Omar Abdullah dalam satu sidang akhbar di sini.
Modi tiba bertemu Omar dan beberapa pegawai agensi kecemasan di samping menilai situasi di Kashmir.
Banjir yang melanda kali ini disifatkan sebagai yang terburuk dalam tempoh lima dekad.
Beberapa ribu kampung di seluruh Jammu dan rantau Kahsmir dilanda banjir dengan 350 buah kampung ditenggelami air.
Dalam pada itu, tentera India yang dibantu 22 buah helikopter dan empat pesawat setakat ini berjaya memindahkan seramai 11,000 penduduk ke kawasan selamat. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0908&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3CfZMJXkw 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment