Search This Blog

Thursday, September 11, 2014

Pistorius 'tidak bersalah' bunuh teman wanitaOLAHRAGAWAN Afrika Selatan, Oscar Pistorius menitiskan air mata di kandang tertuduh ketika keputusan mengenai kes pembunuhan membabitkannya dibaca di mahkamah Johannesburg hari ini. - Foto REUTERS
PRETORIA: Bintang pecut paralimpik, Oscar Pistorius didapati tidak bersalah atas pertuduhan membunuh teman wanitanya, Reeva Steenkamp hari ini apabila hakim Afrika Selatan, Thokozile Masipa menolak tuduhan paling berat terhadapnya.
"Pihak pendakwa jelas tidak membuktikan melampaui keraguan munasabah bahawa tertuduh bersalah atas tuduhan pembunuhan terancang," kata Masipa sebelum meneruskan penghakiman terhadap tuduhan membunuh tanpa niat ke atas tertuduh.
"Secara keseluruhannya bukti yang dikemukakan gagal menunjukkan bahawa tertuduh mempunyai niat untuk membunuh mangsa apatah lagi secara terancang," katanya.
"Jelas sekali tertuduh tidak menjangka ia satu kemungkinan, bahawa dia akan membunuh orang yang berada di sebalik pintu," katanya sebelum menolak pertuduhan pembunuhan biasa.
Pistorius, 27, yang duduk di kandang tertuduh kelihatan tunduk dan menutup mukanya selepas keputusan itu dibacakan.
Pistorius didakwa atas tuduhan membunuh dan tiga kesalahan berkaitan senjata api berhubung pembunuhan pada Hari Valentine tahun lalu.
Dia bagaimanapun, masih boleh didapati bersalah menyebabkan kematian tanpa niat yang membawa hukuman penjara untuk tempoh yang panjang atau boleh dibebaskan.
Pertuduhan pembunuhan terancang boleh disabitkan hukuman penjara seumur hidup di penjara Afrika Selatan. - AFP

No comments:

Post a Comment