Search This Blog

Sunday, September 14, 2014

‘Pengsan’ elak dicekup


Difahamkan, lelaki berusia 45 tahun itu pergi ke kawasan berkenaan untuk bersiar-siar bersama rakan senegaranya.

Ketika operasi, lelaki yang tidak mempunyai permit sah dan pasport tamat tempoh pura-pura pengsan dan tidak sedarkan diri.
Bagaimanapun, hampir 10 minit terbaring di tepi jalan di hadapan orang ramai, lelaki itu akhirnya ‘sedar’ ketika dia bersama warga asing lain digari untuk dibawa naik ke trak.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Kuala Lumpur James Musa Singa berkata, pelbagai ragam dan cubaan melarikan diri dilakukan warga asing, namun pihaknya mengepung kawasan operasi bagi menggagalkan usaha mereka.

“Ada yang cuba lari naik ke tingkat tiga bangunan seperti tiga wanita Indonesia yang bekerja sebagai tukang urut, namun anggota dapat mengejar dan menahan mereka.
Foto
SEBAHAGIAN daripada pekerja warga asing yang diperiksa.
“Kami menahan 114 lelaki warga Nepal, 75 lelaki dan tiga wanita Myanmar, 31 lelaki dan sembilan wanita warga Indonesia, lapan lelaki dan tujuh wanita warga India, 15 lelaki dan seorang wanita warga Sri Lanka, tiga lelaki warga Pakistan dan dua lelaki Vietnam.

“Lokasi tumpuan adalah di kawasan perniagaan di sekitar Jalan Silang dan Pasar Pudu bermula jam 10 pagi hingga 1 petang,” katanya.
Menurutnya, kebanyakan warga asing itu tidak mempunyai dokumen pengenalan diri, tiada permit kerja atau kedua-dua dokumen itu tamat tempoh.

Katanya, tangkapan dibuat mengikut Seksyen 6(1)(c) dan Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/14

No comments:

Post a Comment