Search This Blog

Wednesday, September 3, 2014

Mumbai 'lumpuh' seketika stesen jana kuasa 'rosak'

 SELASA, 2 SEPTEMBER 2014 @ 9:20 PM

 
MUMBAI: Gangguan di stesen jana kuasa elektrik menyebabkan Mumbai terputus bekalan elektrik selama berjam-jam, lapor sebuah syarikat pembekal terkemuka negara itu dalam satu kenyataan, hari ini.

Masalah itu ternyata menambah tekanan kepada India yang sememangnya sedang berdepan masalah bekalan tenaga elektrik.

Syarikat Tata Power berkata, kerosakan satu unit mesin jana kuasa di stesen Mumbai menyebabkan bekalan berkurangan pada jam 9.45 pagi semalam.

Kawasan yang terjejas teruk beberapa pusat bandar utama dan luar bandar. Masalah hanya dapat diselesaikan lewat petang semalam.Syarikat tenaga itu dalam kenyataan yang die-melkan berkata, pihak mereka berusaha mengatasi masalah secepat mungkin dan akan memastikan bekalan tenaga disalurkan seawal mungkin ke kawasan yang terjejas.

"Kami ingin memastikan komitmen Tata Power untuk membekalkan bekalan tenaga berkualiti 24 jam setiap hari ke bandar Mumbai demi kepercayaan yang sudah diberikan kepada syarikat kami," kata kenyataan itu.

Sektor tenaga India berusaha untuk mengeluarkan tenaga elektrik yang mencukupi untuk memenuhi permintaan yang kian meningkat. Terputus bekalan dikatakan perkara biasa berlaku di sebahagian besar negara itu.

Sektor tenaga India turut mengeluarkan amaran beberapa minggu lalu berhubung bekalan arang batu yang kian berkurangan. Ia menjadi penjana dua pertiga daripada pengeluaran tenaga elektrik India.

Kerajaan India pada Isnin lalu, meminta mahkamah tinggi melindungi beberapa konsesi lombong arang batu yang diusahakan secara haram, di tengah-tengah kebimbangan sektor itu yang mampu terancam dengan kekurangan bekalan itu.

India dikatakan masih mengimport arang batu dalam kuantiti besar sekalipun berada di tempat kelima simpanan terbesar dunia. - AFP

No comments:

Post a Comment