Search This Blog

Wednesday, September 3, 2014

Lepas gambar, video pula


Susulan kekecohan melanda pengguna Internet berikutan penyebaran gambar bogel artis antarabangsa, dunia maya digemparkan lagi dengan dakwaan penggodam bahawa mereka turut memiliki video lucah selebriti terkenal.

Kekecohan dikatakan berpunca daripada tindakan penggodam yang menceroboh akaun iCloud, Mashable dan beberapa media sosial lain.

Individu yang mengaku bertanggungjawab menyebarkan koleksi gambar lucah selebriti antarabangsa termasuk Jennifer Lawrence di laman forum perkongsian gambar 4chan mendakwa mereka juga memiliki beberapa video lucah milik aktres berkenaan.

Penggodam menyatakan mereka akan memuatnaik video berkenaan dengan bayaran ditetapkan melalui PayPal.

Beberapa hari sebelum siri gambar berkenaan dimuatnaik, Internet dibanjiri pengguna tidak bertanggungjawab yang mendakwa mereka menjual bahan berkenaan.

Satu kenyataan turut dimuatnaik di laman 4chan menggunakan nama sama dengan penggodam memberitahu mereka bukan penggodam sebenar yang mendapatkan gambar bogel Jennifer dan selebriti lain sebaliknya mereka lebih kepada ‘pengumpul’.

Artis yang turut menjadi mangsa penyebaran gambar bogel berkenaan termasuk Kate Upton, Mary E Winstead dan Jessica Brown Findlay.

Jurucakap Jennifer mengesahkan keaslian gambar berkenaan dan mendedahkan bintang ‘The Hunger Games’ itu akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana laman sesawang atau media yang menyebarkan gambar berkenaan.

Sementara itu, penggodam dilaporkan cuba melarikan diri apabila menulis status menyatakan mereka akan ‘berpindah lokasi’.

Dalam tindakan yang dilihat bagi mengelak dikesan pihak berkuasa itu, mereka menyatakan perkara berkenaan sambil berterima kasih kepada ‘penyokongnya’ yang berkongsi gambar berkenaan di laman itu.

Status penggodam juga menunjukkan perkara itu satu konspirasi membabitkan lebih daripada seorang individu dan mengambil masa lama serta kerja yang rumit.

“Untuk pengetahuan anda, saya tidak bertindak sendirian.Terdapat beberapa individu terbabit secara langsung dan saya memerlukan mereka bagi merealisasikan perkara ini.

Terima kasih atas sumbangan dan minat anda semua,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/03

No comments:

Post a Comment