Search This Blog

Thursday, September 11, 2014

Kertas UPSR bocor: Muhyiddin amat marah, arah tubuh jawatankuasa bebas siasatTIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
VIENTIANE, Laos: Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kini menghadiri Mesyuarat Menteri Pendidikan ASEAN (ASED) di sini, amat marah apabila mengetahui satu lagi kertas peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 bocor.
Timbalan Perdana Menteri menyifatkan perbuatan itu sebagai satu sabotaj dan mengarahkan penubuhan satu jawatankuasa bebas untuk menyiasat perkara itu dan memastikan ia tidak berulang lagi.
"Saya rasa amat marah dengan perbuatan yang saya anggap sebagai sabotaj ini dan mahu perkara ini disiasat hingga ke akar umbi.
"Selain membuat laporan polis, satu jawatankuasa bebas akan ditubuhkan bagi menyiasat kejadian ini termasuk merumus langkah bagi mengelakkan perkara seumpamanya berulang.
"Apa pihak tak bertanggungjawab ini dapat dengan membocorkan soalan UPSR ini," katanya pada sidang media, di sini, hari ini.
Lembaga Peperiksaan hari ini membatalkan kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 bagi UPSR 2014 kerana didapati turut bocor.

No comments:

Post a Comment