Search This Blog

Wednesday, September 3, 2014

Kastam rampas 120 kereta mewahmohd. isa (kanan) melihat kereta mewah yang dirampas di Kompleks Kastam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Kelana Jaya semalam.


PETALING JAYA – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) meminta pemilik kenderaan mewah, termasuk golongan penjawat awam, menjelaskan kompaun cukai tertunggak setelah kenderaan mereka dirampas atas kesalahan memiliki kenderaan yang tidak mempunyai lesen import (AP) dan tinggal lebih masa di Semenanjung.
Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kuala Lumpur, Datuk Mohd. Isa Endot berkata, setakat ini terdapat pemilik kenderaan terbabit masih tidak menjelaskan kompoun atas pelbagai kesalahan memiliki kereta import.
Katanya, kastam telah merampas sebanyak 120 buah kenderaan import di sekitar ibu negara sejak Disember 2013 sehingga Januari tahun ini.
“Nilai cukai keseluruhan kenderaan yang dirampas itu lebih kurang RM60 juta.
“Nilai kenderaan dirampas itu hampir RM14 juta,” katanya kepada pemberita pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.
Beliau berkata, daripada 120 jenis kenderaan itu termasuk Lamborghini, Ferrari, Bentley, Porsche, Nissan GTR, Audi, Toyota, Nissan, Honda, Mitshubishi, Volkswagen, Mercedes Benz, Lexus, dan Motosikal BMW.
Mohd. Isa berkata, 33 buah kenderaan itu mempunyai nombor kenderaan berpendaftaran di Langkawi dan telah berada di Semenanjung melebihi 90 hari.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0903&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz3CEzRBkr7 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment