Search This Blog

Tuesday, September 30, 2014

Jurutera warga China ke tali gantung bunuh rakan sekerja

JURUTERA warganegara China, Fang Jinzhong, 57, keluar dari mahkamah selepas dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam. - Foto Rosdan Wahid
SHAH ALAM: Seorang jurutera warga China dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi hari ini selepas didapati bersalah membunuh rakan sekerjanya tiga tahun lepas.
Fang Jin Zhong, 57, jurutera di sebuah kilang di Jalan Kapar, Bukit Raja, Klang, didapati bersalah mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh Loo Lee Keng, 28, pada 6 Julai 2011 di premis berkenaan.
Pesuruhjaya Kehakiman, Collin Lawrence Sequerah, ketika menjatuhi hukuman itu berkata tertuduh yang sudah berumah tangga gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.
Mengikut fakta kes, Fang menyebabkan kematian Loo dengan menggunakan senjata tajam dalam pergaduhan yang tercetus antara mereka di sebuah stor di premis berkenaan.
Mangsa ditikam sehingga mengenai jantung dan beberapa bahagian badan lain.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Faten Hadni Khairuddin manakala tertuduh diwakili peguam Lim Chi Chau dan Lai Chee Hoe.
- BERNAMA

No comments:

Post a Comment