Search This Blog

Tuesday, September 30, 2014

Geng 'topeng seluar dalam' didakwa


SHAH ALAM - Pengarah Kastam Kuala Lumpur, Datuk Mohd. Isa Endot merupakan antara 14 pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang didakwa di Mahkamah Sesyen di sini dan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas tuduhan menerima rasuah bagi melepaskan barang seludup yang tidak diisytiharkan cukai.
Enam daripada 14 tertuduh yang didakwa di kedua-dua mahkamah itu juga merupakan enam pegawai kastam yang menggemparkan Kompleks Mahkamah Petaling Jaya Rabu lalu kerana memakai 'topeng seluar dalam' dipercayai bagi menyembunyikan wajah masing-masing ketika dibawa ke mahkamah berkenaan bagi mendapatkan perintah lanjutan tahanan reman.
Namun semalam, kesemua tertuduh dilihat tidak mengulangi perbuatan serupa sebaliknya hanya menutup muka menggunakan baju bagi mengelakkan wajah mereka dirakam jurugambar.
Di Mahkamah Sesyen Shah Alam, Mohd. Isa, 55, didakwa atas empat pertuduhan memperoleh suapan berjumlah RM8,000 sebagai bayaran bulanan dan wang perlindungan bagi melicinkan segala urusan kastam sebuah syarikat di pejabatnya di Wisma Kastam Kelana Jaya antara Mei hingga Ogos lalu.
Selain Mohd. Isa, tujuh pegawai lain yang dituduh di Mahkamah Sesyen di sini semalam ialah Muhamad Helmi Burhanudin yang berhadapan dengan tujuh pertuduhan, Wan Azman Wan Ali (satu), Mohamad Fauzi Kamsar (tiga), Shamsul Anwar Mohd Radzi (dua), Azlee Mohamed Yusof (dua), Mohamed Rozlan Ibrahim (dua) dan Jamaludin Zamzam (satu).
Kesemua tertuduh didakwa menerima suapan itu sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan ke atas kesalahan yang dilakukan mengikut Seksyen 135 Akta Kastam 1967 melibatkan barangan belum lulus Kastam iaitu arak.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0930&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz3EkEKnWdx 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment