Search This Blog

Monday, September 8, 2014

Cincin sangkut lagi


Shah Alam: Niat seorang wanita yang mahu memperagakan cincin pemberian suaminya bertukar cemas apabila cincin berkenaan tidak dapat dikeluarkan sehingga mengakibatkan jarinya membengkak dalam kejadian di kediamannya di Fasa 2, Puncak Alam, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 11 malam itu, mangsa yang hanya ingin dikenali sebagai Saedah, 44, dikatakan memakai cincin berkenaan di jari manis sebelah kiri, tetapi tidak dapat mengeluarkannya dan terpaksa meminta khidmat pasukan bomba.

Difahamkan, cincin berkenaan sudah lama tidak dipakai mangsa dan menyedari jarinya mula membengkak serta kebiruan mangsa cuba pelbagai cara untuk mengeluarkan cincin itu termasuk menggunakan sabun dan minyak, namun tidak berjaya.
Menurut Pegawai Bomba Kanan II Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bestari Jaya Rosdi Shafie, sebaik menerima panggilan daripada mangsa, sepasukan bomba dari BBP Bestari Jaya bersama enam anggota dikejarkan ke tempat kejadian.

“Kira-kira dua jam mangsa menahan sakit dan cuba pelbagai cara untuk mengeluarkan cincin itu daripada jarinya, tetapi gagal sehingga dia mengambil keputusan untuk menelefon pihak kami untuk mendapatkan bantuan selepas dinasihatkan oleh rakan.

“Anggota bomba mengambil masa kira-kira 10 minit untuk memotong cincin berkenaan sebelum berjaya mengeluarkannya,” katanya.
Foto
ANGGOTA bomba berusaha memotong cincin yang tersangkut di jari Saedah. Gambar kecil, jari mangsa yang membengkak.
Menurutnya Rosdi, pihak bomba terpaksa menggunakan alat pemotong besi khas, bagaimanapun mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan.
Artikel ini disiarkan pada: 2014/09/08

No comments:

Post a Comment