Search This Blog

Sunday, August 31, 2014

Suspek skandal teksi mafia serah diri


Bangkok: Anak lelaki bekas datuk bandar Patong, Pian Keesin yang dikaitkan dengan skandal teksi mafia di Phuket, berikrar menyerah diri kepada pihak berkuasa Isnin ini.

Mesej dalam laman akaun Facebook milik anak lelaki Pian Preechawut ‘Prab’ Keesin Khamis lalu berbunyi: “Saya akan menyerah diri Isnin. Sekarang saya amat sibuk dan tidak dihubungi oleh mana-mana pihak berkuasa.”
“Jika benar saya ‘angyee’ (orang yang terbabit dalam organisasi jenayah) bagaimana pula dengan pegawai negeri yang meminta bantuan saya selama 10 tahun?” katanya.

Mesej itu juga mengatakan Prab dikhianati dan mahu menegakkan keadilan.


Ia disiarkan pada hari sama rumah dan pejabat Pian di tambong Patong daerah Kathu diserbu lebih 100 anggota polis.
Pian dan Prab dikehendaki pihak berkuasa selepas waran tangkap dikeluarkan awal minggu ini atas dakwaan terbabit dalam organisasi jenayah dan menjalankan perniagaan haram.

Prab dilaporkan berada di Bangkok atas alasan perniagaan ketika rumahnya diserbu sementara kedudukan terkini bapanya masih tidak diketahui.

Pesuruhjaya Wilayah Leftenan Jeneral Panya Mamen berkata Khamis lalu, Jabatan Pegawai Hasil dan Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLO) dalam proses memeriksa dokumen dan bukti mengaitkan kedua-dua suspek. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/31

No comments:

Post a Comment