Search This Blog

Tuesday, August 5, 2014

Nelayan jual mercun kena denda RM1,000


2014/08/05 - 06:03:08
Ayer Keroh: Seorang nelayan dijatuhi hukuman denda RM1,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam, selepas mengaku salah memiliki pelbagai jenis mercun dan bunga api di sebuah bazar Ramadan, bulan lalu.

Rahmat Sirom, 48, dari Kampung Pulai, Merlimau, Jasin, didakwa memiliki empat kotak Thunderclap, dua Safety Fire dan masing-masing sekotak Magical Shot, Sunflower, Whistling Moon Travelers dan Glow Sunset tanpa permit sah.


Dia yang didakwa melakukan kesalahan itu di Bazar Ramadan Taman Seri Telok Mas, pada jam 11 malam, pada 11 Julai lalu dituduh mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 di hadapan di hadapan Majistret Ida Rahayu Syarif.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dijatuhi hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda maksimum RM10,000 atau keduanya-duanya.


Mohon hukuman ringan

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nabilah Nizam, manakala tertuduh diwakili pelatih dalam kamar (PDK) dari Biro Bantuan Guaman, Mohd Fadzlullah Ramlee.
Ketika merayu hukuman diringankan, Mohd Fadzlullah memberi alasan anak guamnya sudah insaf dan pengakuan salahnya menjimatkan masa mahkamah.

Nabilah pula meminta tertuduh dijatuhi hukuman setimpal dengan kesalahannya.

1 comment: