Search This Blog

Thursday, August 7, 2014

Hampir 600


Kerajaan tempatan di wilayah Yunnan menyatakan lebih 2,400 mangsa cedera dalam gempa bumi berukuran 6.1 magnitud yang melanda daerah Ludian Ahad lalu.
Jurucakap tentera di bilik gerakan sementara bandar Longtoushan, Kol Feng berkata, masih ada harapan untuk menemui mangsa yang terselamat.
“Mungkin ramai mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan dan sukar untuk diselamatkan.
Namun harapan masih ada,” katanya.
Operasi mencari dan menyelamat bermula di kawasan perkampungan terpencil yang sebelum ini gagal dimasuki membolehkan lebih banyak korban ditemui.
Walaupun ada laporan mengenai komuniti lain tertimbus di bawah runtuhan, sehingga semalam pasukan penyelamat masih gagal sampai ke kawasan itu.
Kira-kira 10,000 pasukan penyelamat dan ratusan sukarelawan dikejarkan ke Ludian bagi mengeluarkan mangsa yang tertimbus namun tanah runtuh dan hujan lebat sebelum ini menyukarkan operasi.
Media China melaporkan, kerajaan di bawah pimpinan Xi Jinping dilihat bertindak lebih pantas menangani bencana yang berlaku berbanding pemimpin sebelum ini.
Perkara itu disokong oleh penganalisis politik, Willy Lam yang menyatakan Xi berjaya menggerakkan pasukan penyelamat ke kawasan bencana dengan segera.
“Kita boleh lihat secara jelas, pasukan tentera dan penyelamat tiba di tempat kejadian lebih awal berbanding sebelum ini.

Ia menunjukkan pemerintahan kini lebih efektif dalam berdepan situasi seperti ini,” katanya.- AP
Foto
SEORANG kanak-kanak yang cedera terjaga daripada tidur ketika berada di sebuah hospital di daerah Ludian.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/07

No comments:

Post a Comment