Search This Blog

Tuesday, August 5, 2014

Dua wanita ditahan jual anak yatim


Hanoi: Dua wanita ditahan atas tuduhan menjual seorang kanak-kanak yang ditempatkan di pusat jagaan anak yatim yang terkenal kerana menyelamatkan kanak-kanak dan bayi terbiar.

Media Vietnam semalam melaporkan, pengurus pusat jagaan anak yatim di Pagoda Bo De, Hanoi, Nguyen Thi Thanh Trang, 36, ditahan berikutan laporan polis yang dibuat mendakwa dia terbabit dengan pemerdagangan orang membabitkan seorang budak lelaki berusia setahun pada harga RM5,441.


Seorang lagi suspek, Pham Thi Nguyet, 35, turut ditahan manakala tiga lagi disoal siasat berhubung dakwaan yang sama.Pagoda Bo De di Hanoi terkenal sebagai pusat jagaan anak yatim yang melindungi ramai kanak-kanak termasuk mereka yang kurang upaya bermula daripada remaja Sindrom Down sehingga kepada bayi buta.


Budak lelaki yang dijual berkenaan dipercayai ditinggalkan di pintu masuk pagoda berkenaan ketika masih bayi.


Sumber semalam berkata, dia tiba-tiba hilang “tanpa sebarang alasan kukuh” dan aduan yang dibuat membawa kepada siasatan polis. Mereka akhirnya mendapati, kanak-kanak itu dijual dalam sindiket pemerdagangan orang dan siasatan lanjut dijalankan bagi mengenalpasti sama ada kes serupa pernah berlaku sebelum ini.

Sehingga pertengahan Julai lalu, pusat berkenaan menjadi tempat perlindungan kepada 145 anak yatim, kanak-kanak terbiar atau cacat serta warga tua yang memerlukan penjagaan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/05

No comments:

Post a Comment