Search This Blog

Monday, August 18, 2014

85 maut berikutan banjir di Kathmandu

AHAD, 17 OGOS 2014 @ 1:36 PM

HUJAN monsun menghanyutkan rumah dan mengorbankan sekurang-kurangnya 85 orang.
 
KATHMANDU: Pasukan penyelamat melancarkan gerakan mencari mangsa selepas hujan monsun menghanyutkan rumah dan mengorbankan sekurang-kurangnya 85 orang di sini semalam.

Hujan lebat minggu lalu mengakibatkan berlaku tanah runtuh dan banjir, yang mengorbankan 85 orang dan menyebabkan lebih 100 hilang, menurut kementerian perumahan.

Hujan lebat itu juga memusnahkan jalan raya di sekitar kawasan barat negara ini yang bersempadan dengan India, menyebabkan pihak penyelamat terpaksa menggunakan helikopter untuk menyelamatkan penduduk terkandas dan menghantar bekalan kecemasan.

Jurucakap Kementerian Perumahan, Laxmi Prasad Dhakal berkata pihak tentera memindahkan beribu-ribu orang dari daerah Bardiya yang terjejas teruk.

"Kami sudah memindahkan 18,200 orang di Bardiya dan membawa mereka ke pusat pemindahan di mana mereka boleh mendapat bantuan.

"Kebimbangan utama kami ialah kemungkinan berlaku wabak taun dalam kalangan mereka yang terbabit. Setakat ini belum ada kes lagi tetapi pihak kementerian sudah membuat persediaan bagi mengelakkan tercetusnya wabak," kata Dhakal. - AFP

No comments:

Post a Comment