Search This Blog

Monday, August 11, 2014

48 korban nahas pesawat


Agensi berita rasmi Iran, IRNA, melaporkan, sekurang-kurangnya 48 orang terbunuh dalam nahas itu.

Pesawat itu, jet Iran-140 yang biasanya digunakan untuk penerbangan jarak dekat terhempas di kawasan kediaman berhampiran Lapangan Terbang Mehrabad, barat Teheran, selepas enjinnya terhenti, lapor IRNA.
“Laporan awal menunjukkan 48 orang yang berada dalam pesawat itu terbunuh, termasuk dua bayi dan tiga kanak-kanak bawah usia 12 tahun,” katanya.

Ia bagaimanapun tidak menyatakan sumber laporan itu.

Pesawat itu jatuh di blok kediaman di Mina 6 Boulevard. Televisyen Iran pula melaporkan, terdapat 42 penumpang di dalam pesawat malang berkenaan ketika kejadian.
Foto
PENGAWAL Revolusi Iran memeriksa rangka pesawat yang terhempas berhampiran Teheran, semalam.
Menurutnya, pesawat itu, milik Taban AIR. IRNA pula melaporkan ia milik Sepahan Air.

Pesawat Iran-140 ialah kapal terbang penumpang 52 tempat duduk yang dibuat menggunakan teknologi Ukraine. Iran mengalami beberapa siri kemalangan pesawat sejak beberapa tahun kebelakangan akibat pesawat yang sudah berusia dan kerja penyelenggaraan yang buruk.
Kebanyakan pesawat Boeing dikendalikan syarikat penerbangan negara berkenaan dibeli sebelum Revolusi Islam 1979 yang menjejaskan hubungannya dengan Amerika Syarikat dan Eropah.

Sekatan yang dikuatkuasakan Amerika Syarikat dan sekutunya menghalang negara berkenaan membeli pesawat baru buatan Amerika dan juga menyukarkannya mendapatkan alat ganti atau pesawat baru dari Eropah.

Ia menyebabkan negara itu terpaksa bergantung kepada pesawat buatan Russia, kebanyakannya kapal terbang buatan era Soviet.

Kemalangan pesawat terbesar sebelum ini berlaku pada Januari 2011 apabila pesawat Boeng 727 milik Iran Air berkecai ketika mendarat dalam ribut salji di barat laut Iran, meragut 77 nyawa.

Pada Julai 2009, sebuah jet buatan Russia terhempas juga di barat laut negara itu selepas berlepas dari Teheran, menyebabkan 168 orang mati.

Pada 2003, sebuah pesawat Ilyushin buatan Russia yang membawa 76 anggota Pengawal Revolusi terhempas di kawasan pergunungan tenggara Iran, menyebabkan 302 penumpang di dalamnya maut. - AP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/11

No comments:

Post a Comment