• Minoriti Yazidi mengadakan demonstrasi di luar pejabat PBB di bandar Arbil menentang ancaman yang dikenakan ISIL.Minoriti Yazidi mengadakan demonstrasi di luar pejabat PBB di bandar Arbil menentang ancaman yang dikenakan ISIL.

BAGHDAD - IRAQ. Sekurang-kurangnya 40 kanak-kanak minoriti Yazidi di wilayah Sinjar di utara Iraq terbunuh dalam serangan militan, menurut Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kelmarin.

"Menurut laporan rasmi yang diterima Unicef, kanak-kanak dari minoriti Yazidi meninggal dunia akibat daripada kesan langsung keganasan, perpindahan dan dehidrasi sejak dua hari lalu,"menurut pertubuhan itu.

Ahad lalu, Kumpulan Negara Iraq dan Jajahannya (ISIL) yang sebelum ini menguasai kawasan barat laut Iraq telah mengambil alih Sinjar yang berada di bawah kawalan tentera Peshmerga di wilayah Kurdistan.

Jurucakap komuniti Jawhar Ali Begg memberitahu, hampir 40,000 masyarakat Yazidi telah meninggalkan kediaman mereka di bandar Sinjar dan Zumar untuk berlindung di wilayah jiran Kurdistan.

"Keluarga yang melarikan diri termasuk sehingga 25,000 kanak-kanak amat memerlukan bantuan kemanusiaan seperti makanan dan perkhidmatan sanitasi kerana mereka kini terkandas di gunung sekitar Sinjar,"katanya yang dipetik  Al Arabiya