Search This Blog

Tuesday, August 5, 2014

398 maut dalam gempa


Angka kematian dicatatkan meningkat hingga sekurang-kurangnya 398 orang dengan 1,800 lagi cedera.

Seramai 29,400 penduduk dipindahkan sebagai langkah berjaga-jaga dan jumlah kematian dijangka terus meningkat selepas penyelamat tiba ke kawasan lebih terpencil.
Agensi berita Xinhua melaporkan sekurang-kurang 12,000 rumah runtuh apabila gempa bumi melanda Ahad lalu memusnahkan wilayah Ludian 390 kilometer ke timur laut Kunming.

Sukarelawan di zon gempa itu, Ma Yaoqi, 18, berkata sekurang-kurang separuh daripada rumah di sepanjang laluan dari pusat bandar Zhaotong ke kawasan paling teruk, Longtou, terjejas dengan ketara.

“Selebihnya mengalami kerosakan,” katanya. Kata Ma, dia melihat banyak mayat dibalut dengan cadar dan dibawa pergi.
Foto
KEADAAN rumah yang musnah teruk dilanda gempa bumi di bandar Longtoushan, daerah Ludian.
“Sebahagian yang dibalut dengan cadar lebih kecil mungkin kanak-kanak,” katanya.

Ma tiba di lokasi kejadian bersama 20 sukarelawan semalam.
Agensi Kaji Bumi Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa sekuat 6.1 magnitud itu berlaku pada jam 4.30 petang (waktu tempatan) dengan pusat gempa berada pada kedalaman 10 kilometer.

Agensi kaji bumi China gempa itu sekuat 6.5 magnitud.

Hujan ribut semalam lebih menyukarkan lagi segala usaha penyelamat membawa khemah, air, makanan dan bekalan lain kepada mangsa.

Ditambah pula dengan jalan raya yang terkambus dengan tanah, penyelamat terpaksa berjalan kaki untuk membawa bekalan berkenaan.

Xinhua melaporkan, kebanyakan rumah di Ludian - didiami kira-kira 429,000 orang - musnah teruk kerana binaan di situ sudah usang. Menurutnya lagi, bekalan elektrik dan telekomunikasi turut terjejas di sepanjang wilayah.

Pasukan Palang Merah China membekalkan cadar, jaket dan khemah untuk mangsa yang sudah tidak mempunyai rumah, manakala pasukan Palang Merah dari Hong Kong, Macau dan wilayah Sichuan juga turut menawarkan bantuan. - AP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/05

No comments:

Post a Comment