TELOK KEMANG – Sebanyak 10 daripada 12 buah gerai di Dataran Sri Kemang, Pantai Telok Kemang terbakar dalam kejadian awal pagi, semalam.

Kejadian berlaku sekitar jam 1.30 pagi itu mengakibatkan gerai makan di kawasan pantai peranginan negara, Pantai Telok Kemang musnah sekelip mata.

Seorang mangsa, Husin Aton, 52, berkata, dia terkejut apabila dimaklumkan oleh rakannya mengenai kejadian itu.

Menurutnya, kebiasaannya dia akan bermalam di gerai untuk berkawal, namun hari ini (semalam) disebabkan ada urusan dia masih berada di luar.

“Sebenarnya tadi (semalam) saya dah balik ke gerai dan masa nak tidur saya tersedar turut bawa kunci kereta sedangkan saya datang naiki motosikal sahaja. Jadi saya balik semula ke kedai di jalan pantai yang diusahakan isteri untuk memulangkan kunci berkenaan.

“Tidak lama selepas itulah, ada beberapa rakan datang memaklumkan kedai saya terbakar,” katanya yang mengalami kerugian hampir ratusan ribu ringgit.

Katanya, antara barang yang terbakar adalah sembilan peti ais dan beberapa tong gas memasak, peralatan memasak, dua motosikal iaitu jenis Scooter SYM dan Modenas Kriss.

Tragedi paling buruk

Seorang lagi peniaga, Fatimawati Mat Yusof, 56, berkata, ini adalah  kejadian pertama dan tragedi paling buruk berlaku sejak gerai berkenaan dibuka.

Menurutnya, sebelum ini, dia pernah terfikir bagaimana jika gerai ini terbakar satu hari nanti dan tidak sangka ia benar-benar berlaku.

“Memang semua barang dalam gerai hangus, tidak ada satu pun yang berjaya diselamatkan,” katanya.

Shahrizal Kamarulzaman, 29, pula berkata, dia melihat bagaimana api yang marak membakar gerainya.

“Tidak boleh buat apa ketika itu, sebab api memang besar selain berdoa agar kejadian ini segera berakhir.

“Luluh juga hati melihat tempat kita berniaga mencari makan setiap hari musnah dijilat api,” katanya.

Bomba berjaya kawal kebakaran

Dalam pada itu, Ketua Balai, Balai Bomba dan Penyelamat Telok Kemang, Mohd Izwan Md Said berkata, bomba menerima panggilan kecemasan pada jam 1.36 pagi dan tiba di lokasi kejadian empat minit kemudian.

“Ketika itu, api sedang marak dan struktur gerai yang dibina dengan papan menyebabkan api merebak begitu cepat ditambah dengan faktor angin yang sederhana kuat.

“Bagaimanapun, melalui kaedah 'offensive', kami berjaya mengawal api daripada terus merebak ke deretan bangunan kedai lain. Api juga dapat dikawal daripada memusnahkan keseluruhan struktur bangunan termasuk barang-barang yang ada di dalam gerai,” katanya.

Mohd Izwan berkata, pihaknya juga menggunakan kaedah 'offensive' untuk mengawal api bagi mengelakkan lebih 30 tong gas memasak milik peniaga meletup.
“80 peratus gerai terbakar, sementara punca dan jumlah kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

Katanya, seramai 20 anggota bomba dengan dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Telok Kemang serta sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Port Dickson terlibat dalam operasi menyelamat ini.

Peniaga ditempatkan di premis sementara

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), Datuk Ab Khalid Mat berkata, kesemua 10 peniaga yang terlibat dalam insiden kebakaran ini akan  secepat mungkin ditempatkan ke lokasi perniagaan sementara.

“MPPD mempunyai premis perniagaan yang kosong di Pantai Telok Kemang dan mereka akan ditempatkan di situ untuk sementara waktu.

“Premis gerai itu akan segera dibersihkan dan dibaik pulih termasuk bekalan air serta elektrik bagi membolehkan peniaga memulakan perniagaan mereka dengan segera," katanya.

Gerai yang terbakar adalah milik MPPD dan disewa oleh mangsa kebakaran. Gerai berkenaan terletak di Pantai Telok Kemang bersebelahan Dataran Sri Kemang.