• Wanita dan pondan yang ditahan dibawa ke IPD Timur Laut untuk siasatan lanjut.Wanita dan pondan yang ditahan dibawa ke IPD Timur Laut untuk siasatan lanjut.

GEORGETOWN - Tujuh termasuk tiga lelaki berperwatakan wanita ditahan kerana disyaki menjalankan kegiatan pelacuran di sekitar Lebuh Chulia awal pagi hari ini.

Operasi yang bermula kira-kira jam 12 malam itu dilakukan anggota dari ibu pejabat polis daerah (IPD) Timur Laut selepas menerima maklumat orang awam mengenai aktiviti persundalan di kawasan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Kormesioner Mior Faridaltharsh Wahid berkata, mereka yang ditahan berusia 19 hingga 36 tahun dilihat sedang menunggu pelanggan di sekitar jalan berkenaan sebelum diserbu.

Menurutnya,tiga wanita yang ditahan adalah warga asing dari Sri Lanka manakala selebihnya warga tempatan.

"Kita menjalankan pemantauan terlebih dahulu bagi melihat bagaimanakan modus operandi yang digunakan kumpulan berkenaan sebelum mendapatkan pelanggan.

"Selepas menyedari kehadiran polis, kesemuanya melarikan diri bagi mengelak ditangkap namun usaha mereka ternyata sia-sia kerana kawasan itu terlebih dahulu dikepung,"katanya ketika dihubungi hari ini.

Mior Farid berkata, kesemua yang ditahan dibawa ke IPD Timur Laut untuk siasatan lanjut.

"Mereka akan disiasat bawah Seksyen 27 (B) Akta Kesalahan Kecil 1956 dan Seksyen 372 (B) Kanun Keseksaan," katanya.