Search This Blog

Sunday, July 6, 2014

Sindiket malukan nama Malaysia


UBAT perangsang seks sentiasa mendapat permintaan tinggi orang ramai walaupun ia membahayakan.


KUALA LUMPUR - Cawangan Penguat Kuasa Farmasi Selangor dan Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan merampas 181 jenis ubat-ubatan bernilai RM12.4 juta dalam serbuan di sebuah gudang penyimpanan di Hab Antarabangsa Kawasan Perdagangan Bebas, KLIA, Sepang bulan lepas.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah (gambar kecil) berkata, serbuan pada 6 Jun lalu dijalankan selepas gudang itu didapati mengendalikan ubat-ubatan perangsang seks tidak berdaftar dan ubat-ubatan preskripsi untuk pasaran antarabangsa.
"Kebanyakan yang dirampas adalah ubat generik bagi rawatan mati pucuk seperti sildenafil, tadalafil dan juga ubat lain seperti ubat generik untuk darah tinggi, antikolestrol dan antibiotik," katanya dalam satu kenyataan semalam.
Katanya, pengedaran ubat-ubatan itu didalangi sindiket yang membabitkan syarikat-syarikat yang beroperasi di India, Singapura dan Malaysia.
Pesanan pelanggan dibuat secara online dengan domain yang berpusat di London.
"Ubat-ubatan ini dihantar oleh pengilang di India melalui pesanan sebuah syarikat di Singapura dan maklumat pelanggan serta alamat hantaran, kebanyakan di Amerika Syarikat, dihantar oleh syarikat di India kepada ejen di Malaysia melalui e-mel," katanya.
Beliau berkata, gudang yang diserbu di Malaysia bertindak sebagai hab penyimpanan dan pembungkusan ubat-ubatan sebelum ia dihantar kepada pelanggan di Amerika Syarikat melalui pos bungkusan yang diikrarkan sebagai suplemen kesihatan.
Dr. Noor Hisham berkata, sindiket itu beroperasi di Malaysia sejak pertengahan Mac tahun ini dengan bilangan bungkusan yang dihantar melebihi 1,000 bungkusan sehari.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0706&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz36dpElnAu 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment