Search This Blog

Sunday, July 27, 2014

Sengaja bakar rumah, kedai

Oleh Amir Abd Hamid dan Mohd Firdaus Ibrahim

Putrajaya: RM1.4 bilion. Begitulah jumlah kerugian dicatat akibat kebakaran rumah dan premis perniagaan, terma­suk yang sengaja dibakar dengan niat jahat di negara ini sepanjang tempoh Januari hingga Mei lalu.
Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Soiman Jahid berkata, 513 kes daripada jumlah kerugian berkenaan berpunca daripada sengaja dibakar dengan niat jahat. 
“Tiga negeri yang mencatat statistik tertinggi bagi kes berkenaan adalah Kuala Lumpur, Johor dan Selangor,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini. 

Menurutnya, JBPM mempunyai dua klasifikasi bagi kes se­ngaja dibakar iaitu sengaja dibakar dengan niat jahat dan sengaja dibakar dengan niat baik.
Foto

“Sengaja dibakar dengan niat jahat adalah seperti kita semua maklum adalah perbuatan khianat, manakala, sengaja dibakar dengan niat baik pula merujuk kepada beberapa kes di luar kawalan individu yang mencetuskan kebakaran.

“Contohnya, pesawah membakar jerami di sawah, tetapi gagal mengawal api yang marak sehingga merebak ke kawasan perkampungan atau perumahan,” katanya. 

Ditanya sama ada JBPM menjalankan siasatan jika ada unsur sengaja dibakar dengan niat jahat di rumah atau premis, Saimon berkata, JBPM akan me­nyerahkan kes berkenaan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk siasatan dan tindakan lanjut. 

Katanya, JBPM hanya menjalankan siasatan mengenai punca kebakaran.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/27

No comments:

Post a Comment