Search This Blog

Saturday, July 12, 2014

‘Saintis’ ecstasy dicekup


Kuala Lumpur: Sekumpulan empat lelaki termasuk seorang wanita tempatan berlagak tidak ubah seperti ‘saintis’ apabila dikesan aktif memasak dadah ecstasy menggunakan pelbagai cecair kimia di sebuah rumah di Setapak di sini.
Suspek berusia 21 tahun hingga 49 tahun itu dikesan menuntut ilmu ‘memasak’ dadah ecstasy itu dari sindiket antarabangsa sejak enam bulan lalu.
Kegiatan jenayah itu bagaimanapun dibongkar selepas sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju melakukan serbuan mengejut ke kediaman itu jam 1 pagi, Rabu lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Narkotik Kuala Lumpur Asisten Komisioner Wan Abdullah Ishak berkata, kelima-lima suspek dipercayai melakukan kegiatan memproses dadah jenis pil ecstasy untuk pasaran tempatan dan dijual di pusat hiburan di ibu negara.
Foto
ALAT membuat dadah yang dirampas polis ketika serbuan.

“Kami percaya lima suspek ini pakar dalam membuat dan memproses dadah ecstasy berdasarkan penemuan barangan memproses dadah di kediaman itu. Soal siasat mendapati resipi membuat dadah itu dipelajari suspek daripada rangkaian sindiket dadah antarabangsa,” katanya kepada Harian Metro, di sini, semalam.

Difahamkan salah seorang suspek ditahan adalah pakar dalam mengadun dan memproses bahan kimia untuk dijadikan dadah ecstasy.

Wan Abdullah berkata, pihak polis turut merampas 585 biji pil ecstasy, 13 biji pil kuda, syabu seberat tujuh gram, ketamin seberat 65 gram dan serbuk ecstasy lebih 1 kilogram yang dianggarkan bernilai jutaan ringgit.

Katanya, siasatan awal polis mendapati sindiket itu menjadikan rumah berkenaan sebagai makmal mini selain dijadikan ‘markas’ untuk mengedar dadah di ibu negara.

Beliau berkata, semua suspek yang ditahan turut positif mengambil dadah syabu dan polis masih lagi mengesan sekiranya kumpulan berkenaan mempunyai saki baki anggota yang masih bebas.

“Pihak polis mendapati sindiket dadah ditahan itu dalam usaha untuk mengawal pasaran dadah ecstasy di ibu negara. Mereka cuba merumus ramuan baru untuk memastikan dadah dihasilkan lebih kuat kesannya kepada pelanggan.

“Suspek dikesan menjadikan pelanggan pusat hiburan sebagai sasaran utama kegiatan memasarkan pil ecstasy itu,” katanya.

Beliau memberitahu semua suspek ditahan reman selama tujuh hari bagi membantu siasatan.

“Kes itu disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/12

No comments:

Post a Comment