Search This Blog

Monday, July 21, 2014

Rokok pelbagai jenama dirampas

Rokok pelbagai jenama dirampas
Khon Chiang melihat rokok yang dirampas pada sidang media di Markas Pasukan Polis Marin Wilayah Dua, Johor Bahru, semalam. - Foto Nur Aisyah Mazalan
 Johor Bahru: Pasukan Polis Marin Wilayah 2 (PPMW2) dan Polis Mersing merampas rokok bernilai hampir RM500,000 secara berasingan di pantai Senggarang, Batu Pahat dan FELDA Tenggaroh.

Dalam serbuan jam 10 malam kelmarin, PPMW2 merampas 19,600 paket rokok seludup pelbagai jenama bernilai RM220,000 selepas mengejar sebuah bot di pantai Senggarang, Batu Pahat.

Komander PPMW2, Asisten Komisioner Paul Khiu Khon Chiang, berkata dalam operasi Ops Cantas Khas (Perairan) itu, PPMW2 turut merampas sebuah bot dengan satu enjin 200 kuasa kuda yang digunakan untuk menyeludup rokok dari negara jiran menerusi perairan Kukup hingga Batu Pahat.

Bot mencurigakan

Awalnya kami mengesan beberapa bot mencurigakan ketika meronda perairan itu sebelum menghampirinya untuk pemeriksaan tetapi bot berkenaan dipecut selepas menyedari kehadiran pihak berkuasa.

Bot peronda RH31 mengejar satu daripada bot berkenaan dan selepas 20 minit, ia dikesan menghala ke kawasan cetek di daratan pantai Senggarang sebelum tekong dan dua awak-awak melarikan diri ke hutan paya bakau.

Tahan dua lori
Pemeriksaan menemui 19,600 paket rokok pelbagai jenis yang dibungkus dalam karung khas, dipercayai bagi mengelak dikesan pihak berkuasa, katanya.

Pada kejadian lain, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Mersing merampas rokok seludup bernilai RM200,000 selepas menahan dua lori berhampiran kilang FELDA Tenggaroh 4 pada jam 3 pagi, Rabu lalu.

No comments:

Post a Comment