Search This Blog

Tuesday, July 15, 2014

RM500,000 lesap ditipu Mr. MikeKEBANJIRAN warga Afrika di negara ini menjadi salah satu faktor meningkatnya kes-kes penipuan. - Gambar hiasan.


KUALA LUMPUR - Seorang staf sebuah jabatan agama di sini bukan sahaja menjadi mangsa penipuan sindiket didalangi warga Afrika malah lebih malang apabila wanita itu terpaksa menanggung hutang kira-kira RM500,000.
Kejadian itu berlaku apabila mangsa yang berusia 50-an itu dikatakan berkenalan dengan seorang lelaki yang mendakwa dirinya dari Eropah dengan memperkenalkan diri sebagai Mr. Mike menerusi laman Facebook pada awal tahun ini.
Semakin hari, mangsa dan lelaki itu semakin akrab sehingga mereka kerap berbual melalui panggilan telefon selain berbalas pesanan menerusi e-mel atau Facebook.
Kira-kira sebulan selepas perkenalan, Mike menawarkan diri untuk menghantar satu bungkusan berisi wang tunai dan barangan berharga lain termasuk emas sebagai tanda percintaan kepada mangsa.
Bagaimanapun, sebelum sempat menerima bungkusan tersebut, mangsa yang sudah berkahwin dan mempunyai anak menerima panggilan daripada seseorang yang mendakwa ejen menghantar bungkusan dari luar negara.
Ejen itu memaklumkan bungkusan tersebut tidak dapat diserahkan kepada mangsa sebelum mangsa menjelaskan cukai kerana bungkusan itu mengandungi wang tunai.
Bagi menyelesaikan masalah itu, ejen itu meminta mangsa membuat pembayaran.
Mangsa yang teruja untuk mendapatkan bungkusan itu mengikut arahan ejen terbabit dengan membuat bayaran sehingga berjumlah hampir RM500,000 menggunakan wang yang dipinjam daripada kakak angkatnya yang berusia 60-an.
Kesemua pembayaran itu dibuat menerusi dua buah akaun bank iaitu akaun bank milik seorang lelaki dan satu lagi akaun bank milik perempuan yang kedua-duanya warga tempatan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0715&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz37UI4CjP4 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment