Search This Blog

Monday, July 21, 2014

Peniaga ikan sorok barangan seludup dalam stor


2014/07/21

Pengkalan Hulu: Seorang peniaga ikan dikesan menjadikan bilik tempat menyimpan ikan segar sebagai stor menyembunyikan pelbagai jenis rokok seludup bernilai RM500,000.

Kegiatan dipercayai mula dilakukan secara kecil-kecilan dua tahun lalu bagi memenuhi permintaan penduduk setempat sebelum berkembang menjadi pengedar utama 15 jenama rokok seludup ke Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Suspek itu dipercayai berselindung di sebalik perniagaan ikan bagi mengelak dikesan pihak berkuasa dengan memasukkan rokok seludup ke dalam lori ikan ketika menghantar bekalan ke tiga negeri itu.

Serbu stor rokok

Susulan maklumat awam, seramai 14 anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Perak menyerbu stor rokok seludup itu berhampiran sebuah stesen di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, jam 11.45 malam kelmarin.

Komander UPP Perak, Asisten Superintendan Kasturi Othman, berkata ketika serbuan, suspek berpura-pura menjadi pekerja dengan mengangkat pelbagai tong ikan bersama 10 pekerja selain berlagak tidak memahami pertanyaan diajukan.

Suspek menggeleng sambil menyatakan tidak faham apa yang ditanya, selain menafikan menyimpan rokok seludup dan enggan memberi kunci stor.
Bagaimanapun, dia mengalah dan menyerahkan kunci itu selepas anggota menyatakan pintu premis itu akan dipecahkan jika tidak diberi kunci, katanya di sini, semalam.

Kasturi berkata, stor terbabit dipenuhi kotak mengandungi 15 jenama rokok putih dan kretek yang dipercayai diseludup untuk dipasarkan ke beberapa negeri, terutama sempena Aidilfitri.

No comments:

Post a Comment