• Fuad melihat demontrasi menyelamat yang dilakukan oleh pasukan St. John Ambulans Kawasan Batu Pahat, semalam.Fuad melihat demontrasi menyelamat yang dilakukan oleh pasukan St. John Ambulans Kawasan Batu Pahat, semalam.

BATU PAHAT – Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) menjangkakan 29 orang akan terkorban di jalan raya setiap hari pada 2020.

Ini berdasarkan kajian dilakukan terhadap sikap pemandu dan punca kemalangan di negara ini.

Kecuaian merupakan punca utama berlakunya kemalangan khususnya kemalangan maut yang meragut nyawa dan penunggang motosikal adalah mangsa tertinggi dalam berlakunya kejadian seumpama itu.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata, buat masa ini, angka korban di jalan raya juga tinggi iaitu sekitar 18 individu maut setiap hari dan dijangkakan terus meningkat.

Menurutnya, kajian Miros itu menunjukkan hasil yang terlalu membimbangkan dan sepatutnya orang ramai memberikan kerjasama berhubung kesedaran kemalangan yang semakin meningkat pada masa kini.

“Walaupun banyak kempen keselamatan dibuat, World Health Ranking masih menunjukkan Malaysia berada pada kedudukan ke-20 di dunia dengan 34.5 kes kematian disebabkan kemalangan bagi setiap 100,000 penduduk.

“Perkara seumpama ini sepatutnya boleh dielakkan sekiranya pengguna jalan raya sedar kecuaian dan kelajuan menjadi pembunuh utama di jalan raya,” katanya melalui teks ucapannya semasa perasmian Perkhidmatan Ambulan Kecemasan St John Ambulans Malaysia Sempena Aidilfitri 2014 Peringkat Negeri Johor.

Teks ucapan beliau dibacakan Setiausaha Sulitnya, Ahmad Fuad Sarbini.