Search This Blog

Wednesday, July 23, 2014

Mayat disahkan pemilik feri terbalik


2014/07/23

Suncheon: Mayat yang dijumpai lebih sebulan lalu dalam sebuah ladang asam Korea Selatan sudah dikenal pasti pihak berkuasa dan ia adalah ahli perniagaan yang juga ketua keluarga pemilik pengendali feri terbalik April lalu, yang mengorbankan lebih 300 orang.

Polis memaklumkan semalam bahawa DNA dan cap jari dari mayat yang ditemui pada 12 Jun di selatan negara itu menunjukkan ia milik Yoo Byung-un, sasaran pencarian terbesar Korea Selatan yang dilakukan selama lebih dua bulan.


Kegagalan pihak berkuasa menahan Yoo menjadi beban politik kepada Presiden Park Geun-hye. Kerajaannya dikritik hebat kerana tidak mengendalikan bencana feri berkenaan yang kebanyakan mangsa adalah kanak-kanak, dengan baik.

Lima belas kru Sewol yang terselamat, termasuk kapten kapal itu kini dibicarakan atas tuduhan membunuh dan kelalaian. Bencana itu mencetuskan kesedihan dan kemarahan apabila beberapa krew didapati meninggalkan kapal, selepas mengarahkan penumpang tunggu dalam kabin.

Yoo, 73, dituduh menyalahgunakan dana, lalai dan mengelak daripada membayar cukai. Pihak berkuasa menawarkan ganjaran kira-kira AS$500,000 (RM1.58 juta) untuk penahanan beberapa ahli keluarga Yoo.

Ketua polis Suncheon, Woo Hyung-ho memaklumkan sidang media bahawa sebuah buku milik Yoo ditemui di kawasan itu bersama botol kosong produk minyak hati jerung yang dikilangkan keluarga Yoo.

Beliau berkata, polis mungkin akan melakukan ujian forensik lebih cepat, jika mereka mengenalpasti dua barangan itu. Kami tidak mengetahui bahawa buku itu ditulis Yoo, kata Woo. Kami mengakui kami tidak melakukannya dengan sempurna.
Seorang pegawai polis lain berkata pengumuman itu ditangguhkan kerana siasatan forensik DNA memerlukan tempoh 40 hari. Waktu kematian masih tidak pasti kerana mayat itu sebuah reput 80 peratus. Mayat dipindahkan semalam dari Suncheon ke Perkhidmatan Forensik Kebangsaan di Seoul.
AGENSI

No comments:

Post a Comment