• Kepulan asap kelihatan selepas serangan Israel di timur Gaza di sepanjang sempadan antara Israel dan Gaza City. - Foto EPAKepulan asap kelihatan selepas serangan Israel di timur Gaza di sepanjang sempadan antara Israel dan Gaza City. - Foto EPA

GAZA - PALESTIN. Pengeboman tanpa henti Israel ke atas Gaza menasuki episod baru apabila rejim Zionis telah memusnahkan logi kuasa milik negara berkenaan.

Pengarahnya, Mohammed al Sharif berkata, krisis terbaru itu telah menyebabkan 1.8 juta rakyat Gaza menderita lebih daripada 20 jam sehari.

Menurut sebuah pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International, pemusnahan stesen kuasa merupakan satu hukuman koektif buat rakyat Palestin.

Lebih memburukkan keadaan lagi,  serangan tersebut dikatakan telah  mengganggu sistem bekalan air Gaza.

Dalam pada itu, pegawai stesen jana kuasa Gaza, Fathi Sheikh Khalil berkata, pihaknya memerlukan masa yang lama bagi membaiki kerosakan yang telah dilakukan oleh tentera Israel.

"Semuanya telah dibakar, kami memerlukan sekurang-kurangnya satu tahun untuk membaiki kilang kuasa, turbin, tangki minyak dan bilik kawalan," katanya seperti yang dipetik melalui laporan sebuah portal hari ini.

Bagaimanapun katanya lagi, kesemua pekerja yang terperangkap semasa kebakaran di stesen janakuasa tersebut telah selamat dikeluarkan.

Hasil pemeriksaan awal mendapati kerosakan stesen kuasa itu telah melumpuhkan sistem pam air, sekaligus memaksa penduduk untuk memulakan catuan air bagi kegunaan harian mereka.