Search This Blog

Tuesday, July 15, 2014

Letupan tong gas gegar PPR


Kuala Lumpur: Seorang lelaki warga emas melecur di muka, tangan dan kaki akibat letupan tong gas di rumahnya yang turut menggegarkan kawasan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Maluri, Cheras di sini, petang semalam.
Kejadian jam 4 petang itu menyebabkan mangsa yang berusia 70 tahun dikejarkan ke Unit Rawatan Kebakaran Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas melecur hampir 20 peratus.

Difahamkan, akibat letupan itu, semua tingkap rumah mangsa yang terletak di tingkat 11 pecah dan bunyi letupan mampu didengari satu kilometer dari lokasi kejadian.
Pegawai Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Pudu Pegawai Bomba Kanan Abu Hassan Abdul Rahman berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung letupan itu pada jam 4.44 petang.

“Bertindak atas maklumat itu, seramai enam anggota bersama sebuah satu jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Pudu bergegas ke lokasi kejadian dan tiba 11 minit kemudian.

“Siasatan awal mendapati gas di rumah mangsa terbuka menyebabkan bahan berkenaan memenuhi ruang dan tidak berjaya meresap keluar sehingga menyebabkan berlakunya letupan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
Foto
MANGSA (kanan) diberi rawatan awal oleh anggota JPAM sebelum dibawa ke HKL.
Beliau berkata, kejadian itu tidak menyebabkan kebakaran tetapi bomba memantau dan memastikan tiada lagi sisa gas.

“Mangsa diserahkan kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) sebelum dibawa ke HKL untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/14

No comments:

Post a Comment