Search This Blog

Friday, July 4, 2014

Ladang babi positif JE akan dikuarantinGEORGE TOWN 4 Julai - Ladang babi di negeri ini yang menunjukkan keputusan positif virus Ensefalitis Jepun (JE) terhadap sampel darah haiwan itu akan dikuarantin, kata Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan negeri Dr Afif Bahardin.
Beliau berkata kerajaan DAP Pulau Pinang akan mengeluarkan satu pewartaan penyakit seperti termaktub dalam Ordinan Haiwan 1953 dan Perintah Haiwan (Kawalan Penyakit Viral Ensephalitis) 1999 yang akan diumum Ketua Menteri Lim Guan Eng sekiranya ujian sampel darah itu positif JE.
"Kerajaan negeri memandang serius terhadap pendedahan kes virus Ensefalitis Jepun (JE) yang melanda negara. Kami akan mengambil langkah pencegahan perlu bagi mencegah virus ini daripada tersebar.
"Kerajaan negeri akan memberikan komitmen sepenuhnya untuk mengatasi masalah ini dan bekerjasama dengan Majlis Perbandaran, Jabatan Kesihatan Negeri dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar," katanya dalam sidang akhbar, di sini hari ini.
Beliau berkata kawalan vektor nyamuk telah dimulakan sejak pendedahan kes JE itu dan ia akan diteruskan. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140704/dn_34/Ladang-babi-positif-JE-akan-dikuarantin#ixzz36UNTyp9X
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment