Search This Blog

Sunday, July 6, 2014

Bikin gempar


Oleh Alias Abd Rani
Marudi: Suasana di perkarangan sebuah sekolah menengah di sini, kecoh apabila seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun secara tiba-tiba berdiri atas beranda bangunan sekolah tiga tingkat dalam cubaan membunuh diri di sini, kelmarin.

Kejadian berlaku pada kira-kira jam 6 petang apabila pelajar tingkatan tiga itu dikatakan nekad mahu terjun selepas dipercayai mengalami masalah dengan keluarga angkatnya.


Sumber berkata, kejadian disedari seorang guru lelaki sebelum bertindak menghubungi polis.

“Walaupun beberapa kali dipujuk namun pelajar terbabit tidak mempedulikan sebaliknya menyatakan hasrat untuk terjun. “Pihak sekolah tiada pilihan terpaksa menghubungi pasukan keselamatan bagi mengelak kejadian lebih buruk berlaku.


“Siasatan awal mendapati pelajar terbabit mempunyai masalah dengan keluarga angkat. Ini menyebabkan dia mengambil ubat penenang dari Hospital Marudi tetapi tidak memakannya pada hari kejadian,” katanya.


Kata sumber itu lagi, anggota bomba mengambil masa beberapa minit untuk memujuk pelajar terbabit sebelum dia membatalkan hasratnya.

“Siasatan lanjut masih dijalankan bagi mengenalpasti punca sebenar tindakan pelajar itu. Kes disiasat mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan kerana cubaan bunuh diri,” katanya.


Sementara itu, jurucakap polis ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu.Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/06

No comments:

Post a Comment