Search This Blog

Sunday, July 27, 2014

Bayi ‘ajaib’

Foto
PASUKAN penyelamat mengeluarkan mayat anggota keluarga al-Najar yang maut bersama 15 saudaranya selepas rumah dimusnahkan dalam serangan udara tentera Israel.
Ibu bayi berkenaan yang berusia 23 tahun maut dalam serangan udara terhadap rumahnya di bandar Deir al-Balah, namun ajaibnya bayi dikandung berjaya diselamatkan melalui pembedahan.
Dr Fadi Al-Khrote yang mengetuai pasukan pembedahan berkata, bayi terbabit ‘ajaib’ kerana ibunya diisytiharkan mati secara klinikal selama 10 minit sebelum pembedahan diselesaikan. Lazimnya, bayi dijangka tidak mampu hidup lebih daripada lima minit selepas ibunya meninggal dunia.

Sementara itu, Israel dan Hamas akhirnya bersetuju melakukan gencatan senjata sementara selama 12 jam bermula jam 8 pagi waktu tempatan semalam pada hari ke-19 keganasan di Gaza, namun usaha mencari kedamaian jangka panjang antara dua pihak bertelagah itu masih gagal mencapai kata sepakat.
Foto

Namun, malangnya dalam beberapa jam menjelang tempoh gencatan dipersetujui itu, keganasan tetap berterusan apabila serangan udara Israel mengakibatkan 23 terbunuh termasuk 16 sekeluarga, empat kanak-kanak dan seorang anggota paramedik.

Menurut Hamas dan kumpulan pejuang lain di Gaza mereka mencapai persetujuan mengadakan gencatan manakala Israel turut mengesahkan mereka bersetuju memberi ‘ruang kemanusiaan di Semenanjung Gaza’. Kenyataan dikeluarkan kementerian dalam negeri di bawah Hamas di Gaza juga memberi amaran supaya orang ramai tidak menghampiri bangunan yang musnah atau pangkalan tentera bagi mengelak terdedah kepada bahan letupan.

Bagaimanapun, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) John Kerry yang berada di Kaherah bersama Setiausaha Agung Ban Ki-moon dilaporkan berkata usaha menghentikan pertempuran sengit Hamas dan Israel masih menemui jalan buntu berikutan kedua-dua pihak masih perlu membincangkan beberapa isu, namun mendakwa rangka asas proses damai sudah dimulakan.

Tetapi sebaliknya stesen televisyen Channel 1 Israel melaporkan Jumaat lalu, Kabinet Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menolak cadangan-cadangan dikemukakan Kerry.

Sehubungan itu, Kerry tiba di Perancis semalam bagi menghadiri persidangan diadakan Menteri Luar negara itu, Laurent Fabius bersama AS, Britain, Jerman, Itali, Qatar dan Kesatuan Eropah selepas

AS dan Mesir berganding bahu dalam perancangan untuk menghentikan sementara konflik berdarah Israel-Hamas sebelum perbincangan lanjut diadakan.

Konflik bermula 8 Julai lalu apabila tentera rejim Zionis melancarkan serangan udara dari Gaza dan memusnahkan laluan bawah tanah yang digunakan Hamas sehingga meragut hampir 900 nyawa Palestin, kebanyakannya orang awam. Pertempuran turut mengorbankan 37 tentera rejim Zionis, dua orang awam Israel dan seorang pekerja asing Thailand.

Sementara itu, Ban dalam satu kenyataan menggesa supaya “keganasan dihentikan sementara dan tanpa bersyarat di Gaza serta Israel yang boleh meredakan keadaan sepanjang tempoh Aidilfitri yang diharap mampu membawa kepada pelan gencatan senjata jangka panjang”.

Kenyataan itu merujuk kepada harapan menjamin gencatan senjata selama seminggu bagi membolehkan diikuti rundingan diadakan bagi terus menghentikan persengketaan. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/27

No comments:

Post a Comment