Search This Blog

Thursday, July 31, 2014

37 rakyat Malaysia jadi buruan

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mendedahkan seramai 21 daripada 37 rakyat Malaysia yang tersenarai dalam laman web Polis Antarabangsa (Interpol) membabitkan individu yang dicari bagi membantu kes-kes jenayah komersial.
Sehingga semalam, PDRM menyenaraikan seramai 37 rakyat negara ini yang dipercayai sudah melarikan diri ke luar negara selepas menyedari mereka dikehendaki bagi membantu siasatan kes-kes jenayah.
Mengikut senarai tersebut, 21 individu iaitu 17 lelaki dan empat wanita yang dicari bagi menyelesaikan kes-kes jenayah komersial yang kebanyakannya melibatkan kes-kes seperti memalsukan kad kredit, penipuan dalam urusan pinjaman wang dan penipuan berkaitan teknologi maklumat.
Jurucakap polis Bukit Aman berkata, senarai 21 rakyat negara ini yang dicari bagi kes-kes komersial itu bukan sahaja dikehendaki oleh PDRM malah mereka juga dicari pihak berkuasa negara lain seperti Amerika Syarikat (AS), Vietnam, Brunei, Indonesia, China, Kuwait dan India.
"Senarai rakyat Malaysia dalam laman web Interpol itu ada dalam kalangan mereka sudah dicari beberapa tahun lalu namun sehingga sekarang belum dapat dikesan kerana mereka melarikan diri ke beberapa buah negara lain sebaik menyedari lokasi persembunyian mereka dikesan," kata jurucakap polis itu ketika dihubungi Kosmo! di sini baru-baru ini.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0731&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz392et1b6D 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment