Search This Blog

Thursday, July 31, 2014

18 maut tanah runtuh di India

18 maut tanah runtuh di India ANGGOTA penyelamat mengusung mangsa tanah runtuh keluar dari lokasi kejadian di perkampungan terpencil di barat India, awal pagi tadi. - Foto AP 

NEW DELHI: Hujan lebat menyebabkan tanah runtuh teruk di perkampungan terpencil di barat India sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 18 orang dan menghanyutkan kediaman serta kemungkinan ramai yang terperangkap dalam sisa runtuhan, kata pegawai hari ini.

Pegawai pengurusan bencana berkata, anggota penyelamat bertungkus lumus sepanjang malam menggunakan lampu limpah yang dipasang pada jip dan jentolak berjaya menyelamatkan tujuh orang. Keadaan mereka dilaporkan stabil.

Bagaimanapun, hujan lebat berterusan dan keadaan jalan raya yang kurang baik menyukarkan anggota penyelamat dan penghantaran bantuan daripada sampai ke Ambegaon iaitu perkampungan dalam daerah Pune, wilayah Maharashtra.

Komander Pasukan Tindak Balas Bencana Kebangsaan, Alok Avasthy berkata, 18 mayat sudah dijumpai dari bawah lumpur, batu, pokok dan sisa runtuhan lain.

"Semua yang ada di atas kawasan bukit runtuh ke bawah," kata pegawai daerah, Suresh Jadhav. - AP 

No comments:

Post a Comment