Search This Blog

Monday, July 21, 2014

18 korban taufan di China


Beijing: Kadar kematian akibat ribut paling kuat di China sejak berdekad lamanya kini mencapai 17 orang dan jabatan kaji cuaca menjangkakan hujan lebat untuk beberapa hari akan datang.

Taufan Rammasun mengakibatkan lapan kematian di wilayah Hainan dan sembilan lagi di Guangxi, lapor agensi berita rasmi Xinhua.


Menurut pihak berkuasa tempatan, sekurang-kurangnya dua dilaporkan hilang manakala taufan paling kuat membadai China sejak 1973 itu kini bergerak ke utara.

Rakaman berita menunjukkan jalan raya dibanjiri air hujan lebat turun di Yunan manakala Internet dipenuhi gambar pokok tumbang, tanaman rosak dan jalan-jalan yang kosong di kebanyakan kawasan di selatan China.


Taufan itu pertama kali mendarat di China pada petang Jumaat lalu dengan kelajuan angin melebihi 200 kilometer sejam (kmsj).


Jabatan kaji cuaca di China mengeluarkan ‘amaran merah’ iaitu amaran tahap tertinggi mengenai Rammasun, Sabtu lalu.

Bagaimanapun, ribut itu kini tidak lagi dilihat sebagai berbahaya kerana semakin kurang kesannya, lapor Xinhua.

Menurut Xinhua, semua lapangan terbang di Hainan dibuka semula semalam. Begitu juga perkhidmatan bas, kereta api dan feri.

Sementara itu, Pusat Kaji Cuaca China memberi amaran hujan lebat akibat taufan berkenaan mungkin dirasai di utara China untuk beberapa hari akan datang. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/21

No comments:

Post a Comment