Search This Blog

Thursday, July 31, 2014

139 kematian lapan hari Ops Selamat


2014/07/31
Kuala Lumpur: Sebanyak 139 kematian dengan 127 kes kemalangan maut dilaporkan di seluruh negara sepanjang lapan hari Ops Selamat dilaksanakan.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Fuad Latiff, berkata sepanjang tempoh itu, 10,349 kemalangan dilaporkan berlaku di lebuh raya, Jalan Persekutuan, jalan bandaran dan pelbagai jalan lain.


“Sejak Op Selamat dilancarkan pada 21 Julai lalu, 117,957 saman dikeluarkan kepada pesalah trafik atas pelbagai kesalahan jalan raya. Sebanyak 1,598 saman untuk kesalahan memotong di lorong kecemasan,” katanya di sini, semalam.

Saman maksimum

Fuad berkata, saman maksimum RM300 dikenakan ke atas pemandu yang melakukan kesalahan memotong di lorong kecemasan.

Katanya, jika pesalah trafik itu ditahan ketika melakukan kesalahan, mereka perlu membayar saman serta-merta.

“Kita tidak bertolak-ansur dan tiada pengurangan akan diberikan untuk jumlah saman memotong di lorong kecemasan kerana ia adalah kesalahan serius.
Sementara itu, Fuad berkata, seramai 19,421 orang awam membuat laporan sebagai pemberitahuan akan meninggalkan rumah masing-masing untuk bercuti Aidilfitri dengan mengisi borang Maklumat Balik Kampung bagi memudahkan polis membuat rondaan dan pemantauan.

“Sepanjang Op Selamat, 24,440 rumah dipantau oleh anggota kami yang melakukan rondaan berkala untuk memastikan tiada sebarang kejadian jenayah seperti pecah rumah,” katanya.

No comments:

Post a Comment