Search This Blog

Friday, July 4, 2014

10 minit kejar bot pancung


Johor Bahru: Seramai 31 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia terdiri daripada 19 lelaki dan 11 perempuan serta seorang kanak-kanak lelaki ditahan selepas bot pancung dinaiki mereka dipintas oleh Pasukan Polis Marin Wilayah 2 kira-kira satu batu nautika dari Pantai Pontian, awal pagi tadi.
Komander PPM Wilayah Dua, Asisten Komisioner Paul Khiu Khon Chiang berkata, turut ditahan seorang tekong dan dua pembantunya warga Indonesia. 
"Dalam kejadian kira-kira 2 pagi itu, dua bot ronda PPM Wilayah 2 sedang menjalankan rondaan Ops Cantas Perairan telah mengesan bot yang dinaiki pendatang sedang menuju ke perairan Indonesia. 

"Bot ronda berkenaan mengejar kira-kira 10 minit sebelum bot pancung PATI berkenaan berjaya ditahan dan hasil pemeriksaan lanjut mendapati bot pancung itu membawa warga Indonesia tanpa sebarang permit serta dokumen perjalanan yang sah.
Foto
ANTARA PATI yang ditahan.

"Mereka cuba keluar dari Malaysia melalui jalan keluar yang tidak diwartakan. Tekong dan dua pembantunya masing-masing berusia antara 24 hingga 39 tahun telah melakukan kesalahan di bawah Sek 26A Atipsom 2007 manakala yang lain akan didakwa dibawah Seksyen 5 (2) dan 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/04

No comments:

Post a Comment