Search This Blog

Thursday, July 31, 2014

10 maut, 200 terperangkap bukit runtuh


2014/07/31 - 06:05:09
Sekurang-kurangnya 10 terbunuh manakala 200 lagi dikhuatiri terperangkap dalam kejadian bukit runtuh di sebuah kampung di barat India berikutan hujan monsun yang lebat.

Pasukan keselamatan bergegas ke perkampungan terpencil di daerah Pune dekat negeri Maharashtra, apabila sebuah bukit runtuh menyebabkan lumpur dan batuan mula menimpa kediaman di awal pagi ketika kebanyakan penduduk sedang tidur.


“Sekurang-kurangnya 10 yang terkorban sudah dikeluarkan,” kata jurucakap wanita kepada Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Kebangsaan menerusi emel kepada AFP.

“Dua berjaya di selamatkan. Menurut pihak berkuasa daerah itu, 150 hingga 200 lagi dikhuatiri masih terperangkap,” katanya. Komander Wilayah Pasukan Tindak Balas Bencana Kebangsaan (NDRF) Alok Avasthy berkata tanah runtuh itu menyebabkan lebih 50 kediaman musnah di kampung Malin.

Seramai 300 anggota penyelamat dikerahkan ke kampung itu, namun hujan berterusan menjejaskan operasi, kata pihak berkuasa.

Sesuatu menyedihkan

Perdana Menteri Narendra Modi menyifatkan kehilangan nyawa itu sebagai sesuatu yang menyedihkan di Twitter, manakala rakaman menunjukkan petugas keselamatan membawa mangsa menggunakan pengusung ke arah kenderaan, sambil disaksikan orang ramai.
Jentera berat digerakkan dalam usaha menyelamatkan mereka yang dikhuatiri terperangkap, manakala kira-kira 30 ambulans bergegas ke tempat kejadian, demikian menurut pegawai kerajaan tempatan, Saurav Rao memberitahu agensi berita Press Trust of India.

“Jumlah sebenar mangsa masih tidak diketahui kerana kita bergerak secara perlahanlahan untuk memastikan mereka yang terperangkap dikeluarkan dengan selamat,” kata Rao. AFP

No comments:

Post a Comment