Search This Blog

Wednesday, June 25, 2014

Wanita terlepas hukuman gantung


2014/06/24 - 03:31:41

Wanita terlepas hukuman gantung
Margaret Charles
Wanita terlepas hukuman gantung
Margaret Charles
Alor Setar: “Saya anggap ini satu pengajaran... jangan mudah percaya orang terutama yang tidak kita kenali,” kata Margaret Charles, 29, yang terlepas hukuman gantung sampai mati, semalam.

Itu reaksi operator kilang yang berasal dari Kuching, Sarawak, yang dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini, daripada tuduhan mengedar dadah jenis Methamphetamine seberat 2,702.3 gram di Kompleks Imigresen, Bukit Kayu Hitam, dekat sini, dua tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab, membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes berkenaan.

Sejurus mendengar keputusan itu, Margaret yang berbaju T putih dan berkain labuh hitam, menitiskan air mata.

Dia dituduh mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana mengedar dadah di Unit Bas/Jalan Kaki Lorong Pemeriksaan Bas, Kompleks Imigresen, Bukit Kayu Hitam, jam 12.10 tengah hari pada 29 Mei 2012.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya daripada Kastam Diraja Malaysia (KDRM), Mohd Khairuddin Idris.

Mulakan hidup baharu
Margaret yang masih terkejut dengan keputusan itu, berkata dia akan pulang ke Sarawak untuk mulakan hidup baharu.

“Saya tak tahu nak cakap apa kerana masih terkejut... namun bersyukur kerana terlepas daripada hukuman gantung,” katanya kepada pemberita di luar mahkamah.

Wanita itu yang diwakili Datuk Naran Singh, mendakwa kejadian menimpa dirinya berpunca daripada perkenalannya dengan seorang lelaki warga Afrika dikenali sebagai Kingsley, 40-an, menerusi Facebook.

“Kesilapan ini tidak akan diulangi,” katanya.

Terdahulu, Mohd Zaki ketika membacakan keputusan penghakiman, berkata pendakwa gagal membuktikan tertuduh mempunyai kawalan atau pemilikan terhadap beg pakaian mengandungi dadah berkenaan walaupun pada perbicaraan awal berjaya membuktikan sebaliknya.

“Tertuduh dalam keterangan pembelaan bersumpah, mengaku beg itu bukan kepunyaannya, malah tidak pernah meletakkan barangan miliknya dalam beg atau membawa beg itu sepanjang menginap di hotel bersama seorang rakan ketika di Bangkok.

“Tertuduh juga mengaku tidak tahu kandungan beg, hanya mengikuti Kingsley ke Bangkok. Malah, dia mengaku Kingsley adalah individu yang meletakkan beg itu di atas mesin pengimbas di Unit Bas/Jalan Kaki Lorong Pemeriksaan Bas, Kompleks Imigresen Bukit Kayu Hitam dan memintanya mengambil beg itu selepas diperiksa,” katanya.

No comments:

Post a Comment