Search This Blog

Monday, June 30, 2014

Ketukan periuk selamatkan nyawa mangsa


2014/06/30 - 05:02:03

Foto
Antara rumah di penempatan atas air seluas 1.6 hektar yang musnah dalam kebakaran, manakala (gambar kanan) kelihatan penduduk cuba mencari barang yang terselamat dalam kebakaran di Kampung Pangkalan, Kunak, semalam. - Foto Abdul Rahemang Taiming
Foto
100 rumah setinggan, 50 rumah kedai atas air terbakarKunak: "Memang tradisi anak muda kampung ini mengetuk periuk untuk mengejutkan penduduk bersahur setiap kali Ramadan.

“Namun, bunyi bising yang disangka panggilan sahur awal pagi ini, rupa-rupanya jeritan meminta kami bangun menyelamatkan diri,” kata ibu kepada lima anak, Helen Jakaria.

Helen, 57, sempat menyelamatkan diri bersama suami dan lima anak mereka sebaik terjaga selepas terdengar bunyi bising serta ketukan periuk oleh penduduk Kampung Pangkalan, di sini, yang musnah akibat kebakaran dalam tragedi awal pagi 1 Ramadan, semalam.

Dalam kejadian pada jam 1.30 pagi itu, kira-kira 100 rumah setinggan dan 50 rumah kedai di penempatan atas air seluas 1.6 hektar terbabit hangus menyebabkan lebih 1,000 penduduk tinggal sehelai sepinggang, namun tiada kecederaan atau kematian dilaporkan.

No comments:

Post a Comment