Search This Blog

Wednesday, June 25, 2014

Boko Haram mengganas lagi

Boko Haram mengganas lagi
Anggota kumpulan kempen #BringBackOurGirls mengadakan perbincangan di Abuja ketika meneruskan bantahan terhadap penculikan 200 murid perempuan 14 April lalu. - Foto Reuters 
Maiduguri: Kumpulan militan menculik lebih 60 gadis dan wanita serta 31 budak lelaki dari beberapa kampung di timur laut Nigeria, kata saksi semalam.

Ibu pejabat kementerian pertahanan di Abuja di dalam kiriman twitternya menyatakan bahawa pihaknya sedang berusaha mengesahkan beberapa laporan mengenai penculikan gadis di negeri Borno.

“Pasukan keselamatan sedang menyiasat laporan penculikan besarbesaran di negeri Borno.

Kami menerima maklumat militan menyerbu kawasan perkampungan akhir minggu lalu,” kata sumber keselamatan.

Sukar untuk mengesahkan laporan dari Kummabza, 150 kilometer dari Maiduguri, ibu negeri Borno dan ibu pejabat tentera yang gagal menghalang serangan hampir setiap hari oleh pejuang Boko Haram.

Berdepan kritikan

Kerajaan dan tentera Nigeria berdepan kritikan kerana tindak balas lambat kepada penculikan lebih 200 pelajar perempuan pada 14 April lalu.
Penduduk Kummabza, Aji Khalil, semalam berkata penculikan berlaku Sabtu lalu dalam serangan yang mengorbankan empat penduduk kampung.

Khalil ialah anggota salah satu kumpulan pengawal kampung yang berjaya dalam menangkis serangan Boko Haram dengan senjata primitif.

Kaunselor kanan dari kampung Damboa memberitahu penculikan berlaku tetapi enggan dikenali kerana tidak dibenarkan memberikan maklumat kepada wartawan.

“Warga tua yang selamat dalam serangan berjalan kaki sehingga 25 kilometer mencari perlindungan di kampung lain,” katanya. 

No comments:

Post a Comment