Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

Wanita dipukau lelaki berkopiah

WARTAWAN SINAR HARIAN
Wanita dipukau lelaki berkopiah
Wan Minah mendakwa dipukau sehingga kerugian barangan kemas bernilai RM2,000. (gambar dari facebook Suara Penduduk Jengka)
29 April 2014


JENGKA - Seorang warga emas berusia 58 tahun kerugian hampir RM2,000 selepas mendakwa dipukau seorang lelaki berkopiah di kaki lima berdekatan sebuah kedai emas di Bandar Tun Razak Jengka dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.50 pagi itu, mangsa yang sendirian mahu ke sebuah bank terkejut apabila barang kemas miliknya bertukar menjadi duit syiling 55 sen.

Mangsa, Wan Minah Muhamad berkata, dia ke bank berkenaan untuk membuat kad bank baharu ekoran yang lama ditelan mesin pengeluar wang pada malam kelmarin.

Menurutnya, ketika menunggu waktu bank beroperasi di kaki lima premis berkenaan, seorang lelaki berkopiah tidak dikenali menepuk bahunya.

“Lelaki dalam lingkungan 50an itu memberitahu datang dari Klang dan ke sini untuk berjumpa dengan seorang ustaz.

“Dia bertanyakan kepada saya sama ada kenal atau tidak ustaz itu dan pada masa sama, datang seorang lagi lelaki dari arah hadapan menuju ke kami.

“Soalan sama ditujukan kepada lelaki yang baru datang tadi dan kami berdua cakap tidak kenal dengan ustaz yang dimaksudkan,” katanya.

Wan Minah berkata, lelaki berkopiah itu memberi sebuah permata mempunyai tulisan jawi sebagai tanda terima kasih di atas persoalan ditanya tadi.

Menurutnya, permata itu didakwa memiliki keistimewaan termasuk memberi kekebalan dan perlindungan.

“Lelaki berkopiah itu menunjukkan bukti dengan menoreh tangan seorang lagi lelaki bersama tadi menggunakan pisau.

“Kemudian diuji pula ke tangan saya dan memang tidak luka atau berdarah selepas ditoreh pisau.

“Lelaki berkopiah itu memberitahu bahawa barang kemas tidak boleh dipakai dan meminta saya menyerahkan cincin serta gelang emas,” katanya.

Mangsa berkata, barang kemas dipakai itu diambil sendiri oleh lelaki berkopiah tersebut lalu meletakkan di dalam satu sampul surat bersama batu permata.

Menurutnya,  sampul surat tersebut diserahkan kembali dan mengingatkan mangsa agar membuka sebaik pulang ke rumah.

“Lepas beberapa minit lelaki berkopiah dan seorang lagi lelaki tadi yang saya syak bersubahat sama pergi, saya rasa tidak sedap hati lalu membuka sampul surat berkenaan.

“Cincin dan gelang emas saya sudah tiada sebaliknya hanya ada duit syiling 55 sen di dalam sampul itu,” katanya.

Mangsa membuat laporan di Balai Polis Bandar Jengka.

No comments:

Post a Comment