Search This Blog

Monday, May 19, 2014

Vietnam, China terus tegang

Vietnam, China terus tegangAnggota keselamatan Vietnam bergelut dengan penunjuk perasaan yang melaungkan slogan anti-China ketika bantahan di Bandaraya Ho Chi Minh semalam. Gambar bawah, seorang penunjuk perasaan ditahan polis Vietnam berpakaian preman berhampiran kedutaan China di Hanoi semalam. Foto REUTERS/AFP Beijing bawa pulang 3,000 rakyat

Hanoi: Polis Vietnam menyuraikan tunjuk perasaan anti-China dengan kawalan keselamatan skala besar selepas rusuhan maut yang berpunca daripada pertelagahan wilayah dengan Beijing menakutkan pelabur asing dan pemimpin negara itu.

China bertindak memindahkan lebih daripada 3,000 warganya dari Vietnam dan sudah menghantar satu daripada lima buah kapalnya untuk membawa mereka meninggalkan negara itu.

Agensi berita Xinhua berkata, 16 daripada warga yang dipindahkan cedera teruk minggu lalu ketika keganasan tercetus susulan tindakan China menempatkan pelantar minyak di Laut China Selatan. Tunjuk perasaan itu disifatkan sebagai yang terburuk pernah berlaku dalam tempoh beberapa dekad.

Ikuti berita penuh dalam BH hari ini atau muat turun versi digital di http://subscription.nstp.com.my/

No comments:

Post a Comment