Search This Blog

Monday, May 19, 2014

UPP berjaya rampas 4,050 karton rokok


SERAMAI 70 gadis pelayan pelanggan (GRO) termasuk seorang warga Sepanyol ditahan polis dalam satu serbuan di dua buah pusat hiburan yang beroperasi secara haram di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, semalam.
KOTA BHARU 18 Mei - Taktik baharu menggunakan lori ais bagi menyembunyikan kegiatan menyeludup rokok terbongkar selepas Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Kelantan berjaya merampas 4,050 karton rokok kretek dan putih bernilai RM445,500 dalam serbuan di Kampung Telok Mesira, Kubang Badak di sini, pagi semalam.
Dalam serbuan pada pukul 8.30 pagi itu, anggota unit risik UPP menemui rokok pelbagai jenama yang disembunyikan di sebalik kiub-kiub ais di dalam lori itu.
Ketua Pengarah UPP, Datuk Ab. Rahim Ismail berkata, rokok yang dirampas adalah dari jenama Luffman, Pine Apple, Pine Menthol, John White dan Diplomat Mild.
"Rokok yang dirampas itu dianggarkan bernilai RM40,500 dengan cukai hampir RM405,000 serta sebuah lori bernilai RM20,000.
"Ini adalah taktik baharu (guna lori ais) penyeludup yang kita kesan bagi mengaburi mata anggota UPP. Sebelum ini, kebanyakan rampasan rokok seludup hanya melibatkan lori biasa atau lori simen.
"Kita percaya rokok-rokok keretek dan putih ini dari China untuk pasaran tempatan terutama di Kelantan dan Terengganu," katanya kepada pemberi­ta di sini hari ini.
Yang turut hadir, Timbalan Setiausaha Bahagian Kepolisan dan Keselamatan Sempadan, Hazreen Abdul Haleem dan Komander UPP Kelantan, Rusli Karim.
Ab. Rahim memberitahu, bagaimanapun tiada tangkapan yang dibuat kerana lori ais tersebut telah ditinggalkan di hadapan sebuah pondok usang di kampung itu selepas disedari pemandu.
Dalam perkembangan lain, Ab. Rahim berkata, pasukan UPP Kelantan juga berjaya merampas kain sarung batik yang diseludup dari Thailand ke negara ini dalam serbuan di Pengkalan Haram Ayam, Lubok Gong, Rantau Panjang, Jumaat lalu.
Hasil serbuan pada pukul 11.30 malam itu, UPP merampas lima guni berisi 1,000 helai kain sarung batik bernilai RM6,000.
Tambah beliau, kedua-dua kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 135 (1)(d) Akta Kastam 1967.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140519/je_03/UPP-berjaya-rampas-4050-karton-rokok#ixzz327XwxMgB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment