Search This Blog

Monday, May 19, 2014

Tiga lelaki bertopeng larikan 51 lembu


2014/05/19 - 04:57:08
Melaka Tengah: Sekumpulan lelaki melarikan 51 ekor lembu bernilai hampir RM100,000 di sebuah ladang ternakan di Kampung Baru Ayer Salak, Bukit Rambai di sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, pekerja di ladang berkenaan, Chong Ah Guan, 53, sedang berehat di tingkat atas sebuah rumah berhampiran kandang lembu berkenaan, sebelum dimasuki tiga lelaki bertopeng.


Ah Guan berkata, seorang daripada tiga penjenayah itu kemudian merampas telefon bimbitnya sebelum mengarahkannya supaya diam dan tidak melawan.
Mereka mengikat kedua-dua tangan saya ke belakang dengan wayar, manakala kedua-dua kaki saya pula diikat dengan tali. Seorang daripada mereka kemudian masuk ke bilik sebelah dan merampas peralatan CCTV” Chong Ah Guan, Pekerja ladang

“Mereka mengikat kedua-dua tangan saya ke belakang dengan wayar, manakala kedua-dua kaki saya pula diikat dengan tali.

“Seorang daripada mereka kemudian masuk ke bilik sebelah dan merampas peralatan rakaman kamera litar tertutup (CCTV),” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Dia yang baru enam bulan bekerja di situ berkata, selang beberapa minit kemudian sebuah lori besar memasuki kawasan kandang, sebelum semua penjenayah melarikan 51 daripada 60 lembu.

Pemilik lembu, Lim Aik Hock, 55, mendakwa dia kerugian hampir RM100,000 apabila 51 haiwan ternakannya itu dilarikan penjenayah.
“Bukan saja lembu yang dicuri, malah peralatan CCTV dalam bilik pekerja turut dilarikan,” katanya yang membuat laporan di Balai Polis Batang Tiga sejurus selepas kejadian.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Sallehudin Abdul Rahman ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, pihaknya sedang menjalankan siasatan lanjut.

No comments:

Post a Comment