Search This Blog

Monday, May 26, 2014

Tiga hektar hutan di lereng Bukit Besar terbakar


25 Mei 2014


KUALA TERENGGANU - Kira-kira tiga hektar kawasan hutan di lereng Bukit Besar di sini musnah dalam kebakaran yang dipercayai bermula Khamis lepas.
   
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu Kamerul Bieza Mohd Kassim berkata setakat ini pihaknya berjaya mengawal kebakaran daripada merebak namun memerlukan sekurang-kurangnya lima hari lagi untuk memadamkan sepenuhnya kebakaran itu.
   
"Usaha memadam api agak mencabar kerana lokasi kebakaran yang berlaku pada ketinggian melebihi 40 meter selain tiada punca air yang memaksa kami mengambil air kira-kira 300 meter di kaki bukit," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.
 
Menurutnya operasi pemadaman dilakukan tanpa henti bagi memastikan api tidak merebak ke kawasan lain memandangkan keadaan cuaca yang panas dan kering.
   
"Tidak kira waktu siang atau malam kita sentiasa melakukan operasi pemadaman kerana bimbang akan memberi kesan kepada penduduk yang berhampiran dan kita meletakkan beberapa anggota di kawasan berhampiran rumah penduduk dan sekolah bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment