Search This Blog

Tuesday, May 13, 2014

Sungai Golok umpama medan perang


ANGGOTA keselamatan memeriksa lokasi serangan bom di wilayah Narathiwat, Thailand, semalam. - REUTERS
SUNGAI GOLOK 12 Mei - Umpama di medan perang. Begitu gambaran para penduduk selepas sembilan siri letupan bom menggegarkan bandar sempadan ini, sejak malam tadi sehingga awal pagi ini.
Biarpun sudah biasa dengan bunyi tembakan dan letupan bom, namun mereka mengakui kali ini berbeza kerana berlaku dalam tempoh singkat iaitu sembilan letupan di enam lokasi berbeza di seluruh bandar ini.
Kesemua letupan bom tersebut berlaku dalam lingkungan kira-kira dua kilometer persegi.
Menurut penduduk, Nasir Mohd. Zin, 51, ia merupakan kejadian pertama selepas hampir dua tahun bandar tersebut tidak digegarkan dengan letupan bom yang besar.
“Ia mengejutkan semua pihak kerana berlaku dalam selang masa lima sehingga 10 minit kecuali dua letupan terakhir yang berlaku kira-kira pukul 3 pagi. Ia umpama medan perang yang dahsyat.
“Keadaan agak panik dan penduduk kebanyakannya tidak keluar dari rumah pada malam tadi kerana bimbang sesuatu yang lebih buruk akan berlaku," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Tambah Nasir, ketika kejadian, dia berada di Masjid Haji Hasan di Jalan Charankead dan kejadian itu telah mengejutkan semua jemaah yang bersedia untuk menunaikan solat Isyak.
Tinjauan Utusan Malaysia di bandar itu, petang ini mendapati penduduk menjalankan aktiviti harian seperti biasa kecuali di lokasi kejadian yang lengang.
Seorang wanita tempatan, Sarita Mamat, 41, terbunuh manakala sembilan lagi penduduk termasuk seorang kanak-kanak cedera dalam kejadian tersebut.
Difahamkan, letupan pertama berlaku pukul 7.25 petang waktu tempatan, di sebuah karaoke di Hotel Chantulee, berhampiran Balai Bomba Sungai Kolok di Jalan Asia.
Ia diikuti dengan letupan berasingan di dua kedai menjual motosikal milik Syarikat Pitan Panitch yang terletak dalam jarak 800 meter di Jalan Charankead.
Selang beberapa minit selepas itu, dua letupan kedengaran di sebuah bilik pameran kereta di kawasan berhampiran.
Letupan kelima yang menyebabkan seorang cedera berlaku di simpang empat berhampiran Hospital Sungai Golok.
Dua letupan terakhir dipercayai berlaku kira-kira pukul 2 pagi di sebuah pasar mini yang turut memusnahkan sebuah kedai menjual pakaian berhampiran.
Pada masa yang sama, pihak polis turut menemukan sebutir bom yang tidak meletup berhampiran sebuah kedai dalam bandar itu.
Kesemua letupan itu dipercayai menggunakan bom yang diletakkan pada motosikal kecuali di pasar mini terbabit.
Sementara itu, seorang mangsa, Ibrahim Umar, 50, berkata, dia bernasib baik kerana sempat melarikan diri ketika letupan bom tersebut berlaku.
“Saya sedang tidur dalam kedai pakaian milik saya. Secara tiba-tiba saya mendengar letupan dari dalam pasar mini di sebelah dan diikuti letupan kedua yang lebih kuat beberapa minit kemudian.
“Sebaik sahaja mendengar letupan itu, saya terus berlari keluar dan melihat api merebak dengan pantas sehingga memusnahkan kedai saya," katanya.
Tambahnya, dia percaya pengebom tersebut turut meletakkan satu botol petrol berhampiran dengan bahan letupan itu bagi memastikan api dapat merebak dengan cepat.
Sementara itu, difahamkan pihak berkuasa Malaysia telah mengambil langkah segera dengan menutup semua pangkalan haram di sepanjang Sungai Golok dan mengetatkan kawalan di sepanjang kawasan sempadan bermula dari Pengkalan Kubor sehingga ke Jeli.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140513/je_02/Sungai-Golok-umpama-medan-perang#ixzz31Y9QiT9v
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment