Search This Blog

Thursday, May 8, 2014

Proses salur bantuan bertukar ganas


AAB BAREEK 7 Mei - Polis Afghanistan hari ini terpaksa melepaskan tembakan ke udara bagi meleraikan mangsa kejadian tanah runtuh yang marah ekoran kelewatan proses penghantaran bantuan.
Berpuluh-puluh orang penduduk menyerbu trak yang membawa bantuan, selain menyerang dua anggota polis yang cuba memulihkan keadaan berhampiran kampung Aab Bareek, daerah Badakhshan.
"Lebih 80 orang penduduk yang berada di atas bukit membaling batu ke arah anggota polis yang bertugas, sebelum polis terpaksa melepaskan tembakan ke udara hampir satu minit," kata seorang saksi kepada Reuters.
Agensi bantuan berdepan masalah mendapatkan bekalan untuk disalurkan kepada lebih 4,000 penduduk yang kehilangan tempat tinggal, ekoran kejadian tanah runtuh yang melanda kawasan tersebut Jumaat lalu.
Menurut Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi, pengagihan bantuan terpaksa dihentikan ekoran ancaman keselamatan.
Keadaan menjadi semakin buruk apabila penduduk kampung berhampiran turut datang untuk mendapatkan bekalan makanan dan bantuan lain. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140508/lu_05/Proses-salur-bantuan-bertukar-ganas#ixzz315rIyDNa
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment