Search This Blog

Thursday, May 8, 2014

Presiden Isma disiasat bawah Akta Hasutan


KUALA LUMPUR 7 Mei - Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mengesahkan Presiden Ikatan Muslim Malaysia (Isma), Abdullah Zaik Abdul Rahman akan dipanggil memberi keterangan dan disiasat di bawah Akta Hasutan selepas mengeluarkan kenyataan yang boleh mencetuskan ketegangan antara kaum.
Khalid berkata, siasatan itu dijalankan berikutan kenyataan Abdullah di dalam laman web rasmi Isma, mengaitkan kaum Cina yang dibawa ke Tanah Melayu merupakan penceroboh.
"Ya, memang pihak polis sedang siasat berikutan kenyataan beliau baru-baru ini yang dikhuatiri boleh mencetuskan situasi tidak harmoni dalam negara.
"Saya menasihati supaya berhati-hati dalam membuat kenyataan yang mungkin menimbulkan ketegangan antara kaum di negara ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Portal propembangkang Malaysiakini melaporkan, Abdullah telah membuat kenyataan berunsur perkauman apabila menggelar kaum Cina di Malaysia sebagai penceroboh dan ‘membuli orang Melayu’ selepas kedatangan mereka ke Tanah Melayu.
Lapor Malaysiakini lagi, Abdullah turut menyifatkan golongan bukan Islam yang menentang hudud di negara ini sebagai tidak sedar diri dan tidak wajar campur tangan dalam urusan umat Islam di negara ini.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20140508/je_09/Presiden-Isma-disiasat-bawah-Akta-Hasutan#ixzz315yy9mrf
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment